Kõike millega nn. Võsa Villu tegeleb o-spordis.

Thursday, September 29, 2011


Terekest rahvas!

Enam orienteerumisega ei tegele, aga hiljuti hakkasin uuesti huvi tundma, meie juuniorite ja noorte füüsiliste ettevalmistuste aspektides. Tunnen sügaval südamesoppides, suurt muret poiste käekäigu pärast. Ning kohtudes oma nõunike kolleegiumiga tuli tõdeda, et probleem on suur. Süsteemides on kallutatud jõude, mis viivad noorsportlasi hämarale teele. Juuniorite klassist elliidi klassi sirgumine on põhiline mure koht. Seega otsustan hakata edastama teile põhilisi orienteerumis kuluaaride haipe. Loodame, et see pöörab noortele rohkem tähelepanu.
Esiteks, olin hiljuti Tallinnas raekojaplatsis, kui nägin demoraliseeritud, räsitud noorsanti. Liikudes veidike lähemale märkasin tuttavat habetunud nägu. Mees, kes suvel EMV-d tegi suuri tegusi, ei näinud enam nii atleetlik välja. Kas niimodi lõppebki juuniori east lahku spordimehe karjäär? Avastatakse saunad, purskkaevud, naised, tudengipäevad. Ahvatlused on suured. Nähes pilti, mis mind tabas järgmisena, läks mul süda niivõrd hellaks, et lõug vajus ahastusest kummukile. Järgmine noorlootus, keda suvel võis kohata ainult valitud võistlustel. Huvitav, kas temagi leek on igaveseks kustunud?
Võtsin julguse kokku ja kõnetasin härrasmehi. Oli tunda sportlasele mittekohaseid aroome ja kõhudki ees teistel. Rääkisime pikemalt. Poisid nentisid, et on lihtsalt kogumas reserve järgnevateks orienteerumiskvartaliteks. Prognoos pidavat tulevikus positiivne olema.
Ise nii optimistlik pole. Aga eks näis. Äkki on just nemad järgmised konkurendid Vendade Sildadele. Loodame ühes.
Teiseks, õnnestus jälgida BJC mõõduvõtmist Rootsis. Rõõmustas mind ainult Raido head jooksud, natuke ka Kaisa poodiumi kohake. Aga kus on RENE, TAUNO, KENNY, ALEX ja TÕNIS. Kus nad olid, mitte kuskil ei olnud. Häbi peaks olema. Aga mis me laimame, aitame neid pigem. Poisid, rääkige, mis lahti?
Kuuldavasti on Põlva korvpalli mineviku lootus ja orienteerumise tuleviku lootus kolinud tudengi pealinna Tartusse kuskile kiriku ligidale. Jumal olgu talle armuline, selles halbade kommete linnas. Jäägu ta samm sirgele teele, säravate tulemuste ja medalite poole. Peaasi, et ta teed The Tornini ei jõuaks. Sinna on nii mõnigi noorsportlane oma unistused matnud.
Aga tugevamate meeste poole naasedes. Kuulsin, et Põlva teed on uuendanud sponsorluslepingu Saalihokist sirgunud o-kangelasega. Leping sisaldab 2te kuuptonni kruusa ja kergliiklusteed kodukoha ja Kolla kontori vahel. (Ps. Peaesimehel on uus katus.) loodame, et see on piisav motivatsioon, veel tõsisemaks suhtumiseks sporti.
Tudengilinnas on veel ka 3s seikleja. Tema on läinud pisut teist teed. Rohkem pere poole. Kuuldavasti plaanitakse orienteerumis imemeeste sigitamist. Kardan isiklikult, et pere kõrvalt ei jää enam aega atleetlikuks harimiseks. Tuleb tõdeda, et on näiteid, kus pere ei ole takistuseks, aga kas meie noormees on samat masti soome kalevipojaga?

Need olid mu viimased tähelepanekud ja mõtisklused. Ülejäänud kiivalt varjatud saladused järgmisel korral.

4 comments:

  1. Kenny hakkab lapsi tegema?

    ReplyDelete
  2. Aitäh Sigrid ja anonüümsle vennale: Küsi Kenny käest.

    ReplyDelete
  3. The Tornist on mõni mees suusa-o rajale ka tagasi sattunud ja küllaltki edukalt!!!!!

    ReplyDelete